Vandring och cykling

Kårböle bjuder på allt från den mysiga korta byrundan till längre cirkulära rundor – som både kan vandras och cyklas.
Om du vill gå riktigt historisk mark väljer du istället pilgrimsvandring längs Helgonleden.

Pilgrimsvandring – Helgonleden

Helgonleden är en vandringsled som för tankarna till de medeltida pilgrimsfärderna till Nidaros (dagens Trondheim) i Norge. Leden är tänkt att gå från Heliga Birgittas Finsta i Roslagen, Sankt Eriks Uppsala, vidare genom Gästrikland till Sankt Staffans Hälsingland. Från Kårböle följer man Kårböleleden upp till JämtNorgevägen mot Sankt Olofs Nidaros!

Det ledavsnitt som Kårböle Byalag ansvarar för är inledningsvis från Laforsen till Kårböle Stavkyrka. Leden är dragen enligt kartan bredvid och utmärkt med orange färgmarkering på träd, stolpar och stenar samt med stolpar krönta med Sankt Olofssymbolen. Leden är mestadels dragen längs med befintliga skogsbilvägar, traktorvägar och stigar och är till sin huvuddel mycket lättgången. Enstaka kortare partier med mer krävande terräng finns dock. Sevärdheter. Längs den ca 2 mil långa leden finns de intressanta platserna Rövargrottan, Prinsgraven, Kyrkstenarna samt Stavkyrkan. Dessa sevärdheter är markerade på kartan (klicka så öppnas pdf:en).


Kårböles egna leder


Broschyren “Vandra och cykla i Ljusdals kommun” innehåller fem förslag på vandring och cykling i Kårböle. Turerna är på 3.5 – 18 km och går både inne i byn och på grus- gång- och cykelvägar, stigar, eller mer obanad terräng ute i skogen.

För att hjälpa dig hitta rätt kan du också använda appen Wikiloc – Trails of the World.
Nedan ser du screenshot över hur du kan få fram lederna på din dator.

Lederna finns nu också på naturkartan.se

Byrundan

Gå Kårböles vackra byrunda med sevärdheter längs vägen!

Se byrundan och alla andra leder runt Kårböle på naturkartan.se

.